Proste gotowanie bez zbędnej filozofii

Wczorajszego wieczora naszła mnie ochota na coś słodkiego – jako że jestem leniem, a na podwórku było ciemno i zimno, co skutecznie zniechęciło mnie do wyściubienia nosa poza próg mieszkania, postanowiłam rozejrzeć się po kuchni i szybko zrobić coś z dostępnych pod ręką składników. Wybór padł na sprawdzony już wcześniej przepis – jego wersję oryginalną znajdziecie na blogu Dorota smakuje. Cała operacja tworzenia wraz z rozgrzaniem piekarnika i umyciem naczyń zajmuje niecałe pół godziny, a ze swojej strony mogę dodać, że te babeczki bardzo fajnie komponują się smakowo z jogurtowo-owocowym smoothie 😉

Składniki (na 12 sztuk):

  • 250 g mąki (daję 125 g zwykłej pszennej i 125 g pszennej pełnoziarnistej),
  • 1 szklanka cukru (jeśli ktoś jednak woli mniej słodkie wypieki, tę ilość spokojnie można zmniejszyć),
  • 1,5 opakowania cukru wanilinowego na 1 kg ciasta,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szklanka mleka,
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego,
  • 2 jajka
  • 60 g rodzynek (opcjonalnie; mogą też być kawałki czekolady, orzechy…).

Oddzielnie mieszamy składniki suche i mokre, po czym składniki mokre wlewamy do suchych – mieszamy je krótko i niedokładnie, pozwalając na obecność grudek w cieście. Ciasto wlewamy na wysokość 4/5 formy. Babeczki pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Reklamy

Comments on: "Waniliowe babeczki z rodzynkami" (2)

  1. No i proszę, nie trzeba wychodzić z domu, żeby wyczarować pyszności ;]

  2. Nie przepadam na rodzynkami w ciastach, ale to tak fantastycznie wygląda, że mogłabym schrupać od razu 😉 Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na mojmalykulinarnyswiat.blogspot.com 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: