Proste gotowanie bez zbędnej filozofii

Sałatka z ciecierzycą

Dzisiejsza propozycja to lekka sałatka o zdecydowanym smaku, idealna dla amatorów kwaśnych potraw. Przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, a w zamian dostajemy pożywne danie o oryginalnym smaku (należy tylko uważać żeby nie przesadzić z ilością octu ;)). Przepis pochodzi z miesięcznika „Przyślij przepis” z 2011 r.

Składniki:

  • puszka ciecierzycy,
  • 2 duże pomidory,
  • czerwona cebula,
  • czerwona papryka,
  • jajko,
  • ogórek kwaszony,
  • kilka posiekanych listków bazylii (opcjonalnie)

Sos:

  • 4 łyżki oliwy,
  • 3 łyżki jasnego octu balsamicznego,
  • sól, pieprz,
  • 2 szczypty cukru.

Jajko gotujemy na twardo, po czym studzimy, obieramy i kroimy w kostkę razem z papryką, ogórkiem, pomidorami i cebulą. Ciecierzycę odsączamy i dodajemy do reszty składników; mieszamy razem wszystkie warzywa. Składniki sosu mieszamy i polewamy nim sałatkę; całość odstawiamy na 15 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną bazylią.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: