Proste gotowanie bez zbędnej filozofii

Lemon curd

Przyznaję się bez bicia – nigdy nie jadłam wersji oryginalnej ani nie potrafię nawet sobie wyobrazić, jak mogłaby smakować (100 g masła na ilość kremu odpowiadającą pojemności szklanki!), jednak „odchudzony” przepis na blogu Moje wypieki skutecznie zachęcił mnie do wypróbowania tego cuda. Efektem jest budyniowato-kisielowaty krem o silnie cytrynowym smaku i zapachu, będący dobrym dodatkiem do kruchych ciasteczek, muffinek, wafelków, tortów i różnego rodzaju deserów. Amatorom kwaśnych słodyczy – polecam!

Składniki:

  • sok wyciśnięty z 3 cytryn i otarta z nich skórka,
  • 2 żółtka,
  • 2 jaja,
  • 200 g cukru,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • łyżka oliwy.

Wszystkie składniki, z wyłączeniem oliwy, umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy, ciągle mieszając. Pod doprowadzeniu składników do wrzenia gotowanie kontynuujemy przez następne 2 minuty, po czym dodajemy oliwę. Całą mieszaninę gotujemy przez kolejne 2 minuty, po czym możemy przełożyć ją do słoiczków. Krem można przechowywać w lodówce ok. tygodnia.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: