Proste gotowanie bez zbędnej filozofii

Cieplutkie, niemoralnie słodko pachnące, w sam raz na mglistą szarugę za oknem – któż się mu oprze? Przyznam szczerze, że od dawna przymierzałam się do zrobienia deseru tego typu, ale skutecznie powstrzymywał mnie przed tym fakt braku kokilek. Problemu ten został jednak rozwiązany przez Asię i prezent urodzinowy, którym mnie obdarowała (dziękuję! :)) – tak oto powstało crumble mojego pomysłu 🙂

Składniki (na 2 osoby, kokilki o średnicy 9 cm):

  • 2 małe jabłka,
  • garść rodzynek,
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 1,5 łyżki mąki,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1/3 łyżeczki cynamonu,
  • plasterek masła (~5 g).

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki, wraz z rodzynkami podduszamy na oliwie i kilku łyżkach wody przez kilka minut pod pokrywką (np. na patelni). Pod koniec duszenia odkrywamy jabłka, dodajemy łyżeczkę cukru i czekamy, aż cukier się rozpuści i lekko skarmelizuje. Jabłka przekładamy do kokilek, po czym z pozostałych składników zagniatamy cynamonową kruszonkę. Kruszonką posypujemy równomiernie owocowe nadzienie; całość pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza (aż do zarumienienia kruszonki). Smacznego! 🙂

Reklamy

Comments on: "Crumble z jabłkami i rodzynkami" (2)

  1. idealna porcja na podwieczorek

  2. taaaaaaaaak! pycha 🙂 bardzo lubię jabłka pod kruszonką 🙂 polecam Ci z gęstą śmietanką 36% 🙂 pychotka!!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: