Proste gotowanie bez zbędnej filozofii

Przyszedł ostatni miesiąc roku, kiedy za oknem ciemno, buro, ciężarówka znanego gazowanego napoju jest już w drodze, a w sklepach piętrzą się góry mandarynek. Uznałam więc, że czas na małe „pierniczenie”, dlatego też ten wpis i kolejny, ku uciesze wielbicieli cynamonu, poświęcone będą korzennym smakom. Dzisiejsza propozycja to piernikowe muffinki z wiśniami; przepis sprzed modyfikacji pochodzi z bloga moje pasje. Zapraszam do wypróbowania! 🙂

Składniki na 12 sztuk:

  • 250 g pszennej mąki pełnoziarnistej,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • opakowanie przyprawy korzennej,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 50 g białego cukru,
  • 50 g brązowego cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • 220 ml mleka,
  • 6 łyżek oleju
  • wiśnie w syropie (nadzienie).

Oddzielnie mieszamy składniki suche i składniki mokre. Następnie do składników suchych wlewamy mokre, mieszamy niedbale, by ciasto pozostało grudkowate. Formę na muffinki wykładami papilotkami; do każdego z gniazd nakładamy czubatą łyżkę ciasta, 5-6 wiśni, po czym przykrywamy kolejną porcją ciasta do 4/5 wysokości gniazda. Babeczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 25 minut, po czym studzimy na kratce i ostygnięte lukrujemy.

Składniki na lukier:

  • pozostałe białko,
  • 100-150 g cukru pudru (w zależności od wielkości białka).

Białko ucieramy z cukrem pudrem na białą, gładką, jednolitą masę. Gęstość pożądanego lukru regulujemy poprzez zmniejszenie lub zwiększenie ilości cukru pudru. Lukier jest gotowy do użycia od razu po przygotowaniu; może być przechowywany w lodówce około tygodnia od przyrządzenia (najlepiej w słoiczku).

Reklamy

Comments on: "Piernikowe muffinki z wiśniami" (4)

  1. Dla wielbicieli cynamonu (i pełnoziarnistych wypieków), jak ja, w sam raz! Pyszne muffinki:)

  2. Wyglądają co najmniej obłędnie, a ten lukier – smak dzieciństwa.

  3. Faktycznie te muffinki też są godne uwagi

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: