Proste gotowanie bez zbędnej filozofii

Ciasteczka korzenne

Długo zastanawiałam się jaką zrobić niespodziankę mikołajkową Pewnej Wyjątkowej Osobie – nie chciałam jednak postawić wyłącznie na artykuły powszechnie dostępne w sklepach, dlatego też zdecydowałam się zrobić coś: a) od serca, b) co umiem robić dobrze. Wybór padł oczywiście na ciasteczka, których wyrób jest co prawda bardzo pracochłonny, ale jednocześnie sprawiający mnóstwo frajdy. Zarówno mnie, jak i znajomemu łasuchowi przypadły do gustu – a czy to nie jest najlepszą zapłatą za włożony trud? 🙂 Przepis pochodzi z bloga Świat od kuchni.

Składniki na 3-4 blachy:

  • 1 jajko,
  • 10 dag cukru białego,
  • 20 dag masła,
  • 50 ml płynnego miodu,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • opakowanie przyprawy korzennej (mieszanki przypraw do piernika lub podobnej).

Jajko ucieramy z cukrem na puszystą masę, po czym dodajemy masło i miód – za każdym razem dokładnie ucierając (scukrzony miód należy przed dodaniem doprowadzić do płynnej formy, np. wstawiając kieliszek do ciepłej wody na kilka minut). Mąkę mieszamy z przyprawą korzenną, po czym dodajemy do masy maślanej. Całość dokładnie mieszamy mikserem (powstanie grudkowaty proszek), po czym szybko zagniatamy w jedną dużą lub 3-4 mniejsze kule. Ciasto odstawiamy do schłodzenia do lodówki na godzinę.

Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy równo na grubość ok. 5 mm, foremkami wycinamy pożądane kształty (wskazówka: dziurkę na tasiemkę do zawieszenia na choince możemy zrobić słomką do napojów) i przekładamy na natłuszczoną blachę. Pieczemy 10-15 minut w temp. 180 stopni. Ciasteczka dobrze się przechowują; bezpośrednio po upieczeniu są twarde, zaś wystarczy je wyłożyć na talerzyk na kilka dni by zyskały pożądaną miękkość.

Przepis na lukier do zdobień znajduje się tutaj.

Reklamy

Comments on: "Ciasteczka korzenne" (1)

  1. prześlicznie wyglądają!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: