Proste gotowanie bez zbędnej filozofii

Kilka dni temu luby zakomunikował mi, że dostaliśmy zaproszenie na prawdziwie dobrą kawę. Jako że dobre wychowanie nakazuje, by w gości z pustymi rękoma nie iść, a każda okazja jest dobra, aby wypróbować nowy przepis, zdecydowałam się sięgnąć po sprezentowaną mi na urodziny pełną ciasteczkowych przepisów puszkę. Prawdę mówiąc wynik nie jest równie spektakularny, co na dołączonym do przepisu zdjęciu – ba, mógłby pretendować do kategorii „close enough” w internetowych memach, jednak pomimo tego ciasteczkom nie da się odmówić uroku. Przepis pochodzi z „Ciasteczka dla znawców i smakoszy – 50 kolorowych kart z przepisami” wydawnictwa Olesiejuk.

Składniki na 20-25 sztuk:

Ciasto:

  • 150 g mąki,
  • 100 g masła,
  • 1 żółtko,
  • 50 g cukru,
  • 1 białko,

Posypka:

  • 40 g siekanych orzechów,
  • 30 g cukru

Nadzienie:

  • marmolada lub odsączone z syropu wiśnie.

 

Mąkę przesiewamy na stolnicę, po czym dodajemy pokrojone na kawałki masło, żółtko i cukier; całość siekamy i zagniatamy na gładkie ciasto (jeśli będzie zbyt suche możemy dodać 1-2 łyżki śmietany 18% lub jeszcze jedno żółtko). Z ciasta formujemy wałki o średnicy 3 cm, po czym odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce. Schłodzone wałki kroimy na plasterki o grubości 1-1,5 cm, formujemy w kulki i obtaczamy w białku. Zmielone orzechy mieszamy z cukrem, po czym w tak przygotowanej posypce obtaczamy kulki ciasta. Przygotowane kulki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia; pośrodku każdej z nich wykonujemy palcem niewielkie wgłębienie, które następnie wypełnimy konfiturą. Ciasteczka pieczemy w temp. 200 stopni przez 15-20 minut. Smacznego! 🙂

Reklamy

Comments on: "Orzechowe ciasteczka z konfiturą" (4)

  1. Już chcę to zrobić! 😉

  2. Zaprosiłbym Cię przed świętami na naukę pieczenia ciastek ;D umiem tylko jako tako pierniczki. Problem w tym, że zawsze podjadam ciasto, które leży te 3 tygodnie w lodówce i czeka…

  3. @Teoria Poznania: dla chcącego nic trudnego 😉 a pierniczki to najlepsze ciastka!

  4. Wyglądają pięknie, apetycznie i smacznie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: